Партньор на Проватон
 Върнете си формата за лятото: започнете със здравословна закуска

Върнете си формата за лятото: започнете със здравословна закуска

Сподели в

Преди настъпването на лятото ни се иска да се отървем не само от дебелите зимни палта и шапки, но и от няколкото натрупани килограма, които незабележимо сме скътали под зимния пуловер. Какво да направим, за да се почувстваме по-добре и да избегнем купуването на нови летни дрехи с по-голям размер. Хубаво е да започнем от самото начало, а именно от закуската.

Не е случайно, че закуската се смята за най-важното хранене за деня. Именно тя задава ежедневния ритъм на основните хранения. Закуската може да определи дали ще имаме достатъчно енергия за сутрешната тренировка; дали ще осигурим на тялото правилното здравословно хранене, което да ни помогне да се чувстваме леко и да не търсим „нещо да гризнем“ между основните хранения, зададени по едно и също време през деня.

При правилен хранителен режим 10-15% от енергията трябва да идва от белтъчини, 30% от мазнини и около 50-60% от въглехидрати. Хората, които спортуват, или тези, които искат да свалят тегло, могат да променят пропорциите прием: увеличаване количеството белтъчини и едновременно с това намаляване консумацията на мазнини. Богатият на белтъчини хранителен режим повишават скоростта на метаболизма, засилвайки базовия метаболизъм и чувството за ситост, обяснява д-р Павел Райевски, член на Консултативния съвет по хранене към Хербалайф за Полша.

Ключът към здравословно хранене с богати на белтъчини храни е изборът на подходящи продукти. Ето защо, ако искаме да осигурим на тялото си 35 грама белтъчини и да останем в определени калорийни граници, напр. 350 ккал, трябва да избираме висококачествени протеинови продукти, напр.: яйца, нискомаслени млечни продукти или постно месо. Ами ако сме готови да пожертваме всичко в замяна на тези допълнителни 20 минути сън сутрин и нямаме време да приготвим такава закуска? Съществува балансирана и лесна за приготвяне алтернатива: протеинови шейкове, които се приготвят с мляко (или вода), в които се добавят зеленчуци или плодове, и които ще бъдат една от петте порции плодове, препоръчвани за ежедневен прием.

По-долу Ви предлагаме 3 идеи за богата на белтъчини закуска с шейк, която ще Ви помогне да се чувствате леко и в същото време да сте изпълнен с енергия:

Закуска със сирене и спанак:

1 чаша (250 мл) полуобезмаслено мляко,

2 с. л. меко козе сирене,

шепа спанак,

1 с. л. кедрови ядки,

2 с. л. хранителен шейк с аромат на ванилия,

напр. Формула-1 на Хербалайф.

Хранителна стойност:

белтъчини: 27 г,

въглехидрати: 23 г,

мазнини: 22 г,

фибри (влакнини):

3,4 г, калории: 400.

Шейк с ябълка и лимон:

1 чаша (250 мл) полуобезмаслено мляко,

½ ябълка, 4 с. л. лимонов сок,

1 с. л. настърган джинджифил,

2 с. л. хранителен шейк с аромат на ванилия,

напр. Формула-1 на Хербалайф.

Хранителна стойност:

белтъчини: 18 г,

въглехидрати: 29 г,

мазнини: 7 г, фибри: 3 г,

калории: 253.

Джинджифилова свежест:

1 чаша (250 мл) плодов сок,

6 лешника,

3 листа от мента,

щипка настърган джинджифил,

2 с. л. хранителен шейк с вкус на тропически плодове,

напр. Формула-1 на Хербалайф,

1 с. л. протеин на прах,

напр. Формула-3 на Хербалайф.

Хранителна стойност:

белтъчини: 16 г,

въглехидрати: 43 г,

мазнини: 7 г,

фибри: 4 г,

калории: 309.

Въпреки че добрият хранителен режим гарантира 80% от успеха ви, няма как да го постигнете без физическа активност. Краят на зимата е подходящ момент да започнете да карате колело или ролкови кънки или да се възползвате от слънчевите сутрини и да направите 40-минутна тренировка у дома или във фитнес залата. Най-важното е да сте последователен: и в хранителния режим, и във физическата активност. Можете да си върнете формата, при условие че спазвате режим на хранене, съобразен с Вашите потребности, и имате добър план за тренировки. Затова смесвайте съставки за Вашия шейк според личните Ви предпочитания и изберете физическа активност, която ви носи най-голяма радост. Щом го направите, ще можете да постигнете много повече, отколкото очаквате.

източник: woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *