Партньор на Проватон
 Нещастието – болестта на XXI век

Нещастието – болестта на XXI век

Сподели в

По медицинска оценка между 50 и 75% от всички сериозни заболявания са свързание със стреса. Усещането за нещастие може да има тежки физиологични последствия – то е причина за автоматични реакции в тялото, всяка от които нанася щети. Ако реакциите не престанат дългоо време, вредите могат да имат дългосрочен ефект.

Стресът представлява неспецифична реакция на организма при екестремални фактори или при заплашваща ситуация. Под въздействието му в организма се изработва хормонът адреналин, чиято основна функция е да осигури оцеляване на тялото. Наличието на определени количества от този хормон е жизнено необходимо, но и излишъкът е вреден и може да е дори смъртносен.

Ако обърнете внимание на ранните сигнали, вероятността да се справите по-бързо и лесно с тревожните състояние е по-голяма. Сред физическите сигнали са: главоболие, болки в гръбначния стълб, киселини, болки в гърдите, плитко и повърхностно дишане, виене на свят, алергични реакции, мускулни спазми. Сред психологическите сигнали са депресията, дезориганизираността, загуба на делови качества. Ако дълго време превивавате в състояние на срест, се появяват по-сериозни симптоми.

Как да се погрижите за себе си

Лекарството: подбор на хората около нас!

Използвайте техники за релаксация, например дълбоко равно дишане, спорт, който ви харесва или просто редосвни разходки на слънце и чист въздух. Ако ситуацията е сериозна и пречи на всекидневния ви живот, непременно отидете на лекар. Разкажете на близките и приятелите се, че преминавате през труден етап. Ако лекарят ви предпише лекарства, СЛЕДВАЙТЕ СТРИКТНО схемата на прием и В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не ги спирайте самоволно, когато се почувствате по-добре.

 Щастието е вирус – лесно се прихваща 

Тайната на щастието е в средата, в която живеем. Ако около вас преобладават доброжелатели, щастливи и усмихнати хора, това светоусешане се попива лесно и бързо. Т.е. напълно възможно е да се заразите с щастие. Обяснението е просто: хората автоматично се настройват на вълната на околните. Затова просто се обграждайте с доволни от живота хора, за да сте здрави.

Важно!

Клиничните излседвания показват, че стресът може да повиши нивото на холестерола в кръвта, което на свой ред повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Други експерименти свидетелстват, че хората, намиращи се в стресово състояние, имат понижено ниво на Т-лимфоцитите в кръвта, които помагат на организма да се бори с инфекциите.

 

източник: mila.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *