Партньор на Проватон
 Разрешено ли е да консумираме плодове при Кето диетата?

Разрешено ли е да консумираме плодове при Кето диетата?

Сподели в

Както вече е известно, Кето диетата е диета, в която въглехидратите се заменят с мазнини. Когато въглехидратите се намалят, тялото минава в метаболитно състояние – кетоза. От там идва и наименованието на Кетонната (Кето) диета. В това състояние, тялото произвежда повече енергия, съответно гори мазнини.

Резултат с изображение за кето диетаЗамяната на въглехидрати с мазнини, понякога може да ни дойде тежичко. С всичкото това малко, сирене и месо… “Олекотяването” на нещата, може да се случи с някои плодове. НО! Тъй като плодовете са основен източник на въглехидрати, внимателно трябва да ги подберете, за да не прекратите Кето диетата “неволно”. Ще дам пример с боровинки: Една купичка с боровинки съдържа около 18гр. нетни въглехидрати, което е почти дневната доза за прием на въглехидрати при Кето диетата. Общо взето, когато правите Кето диетата, трябва да забравите за повечето плодове. Повечето, не всички! Ето няколко плодове в Кето отбора:

1. Авокадо

Резултат с изображение за авокадо

Да, тази кремова наслада всъщност е плод и е напълно разрешена консумацията в Кето диетата. Не само, че половината от авокадо съдържат 15 грама здравословна мазнина, но има по-малко от 2 грама нетни въглехидрати, според Националната база данни на USDA за хранителните вещества.

2. Маслини

Резултат с изображение за маслини

Маслините са още един плод, който категорично не сте мислили за плод, нали? Десет малки маслинки съдържат около три грама мазнини и около 1,4 грама нетни въглехидрати. Съдържат и бонус. Това, че са солени предоставя достатъчно натрий, който е важен, когато правите Кето диета.

3. Чери домати

tomatoes keto
Много, много ниско съдържание на въглехидрати, да не кажем, че почти отсъства. Чери доматките са чудесно допълнение към вашата Кето диета.

4. Лимон

Резултат с изображение за лимон

Сокът от лимон съдържа по-малко от половин грам нетни въглехидрати. Това е незначително количество, така че… Изтисквайте си лимончета на воля!

5. Кокос

Резултат с изображение за кокос

Половин чаша настърган кокос дава 13гр. мазнини и само 2,5гр въглехидрати.

6. Къпини

Резултат с изображение за къпини

Къпините имат впечатляващо количество фибри – почти два грама в една четвърт чаша. Този размер на порция също така съдържа 1,5 грама нетни въглехидрати, така че можете със сигурност да ги добавите към сутрешното кисело мляко.

7. Малини

Резултат с изображение за малини

В 1/4 чаша малини се съдържат 1,5гр въглехидрати. Което си е направо нищо, а аз не познавам човек, който да не обича малини!

8. Ягоди

Резултат с изображение за ягоди

Е, няма как! Има ли малини, трябва да има и ягоди. От тях си набавяме абсолютно безвредните за Кето диетата 2гр. въглехидрати, т.е. около 10% от дневния лимит.

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *