Партньор на Проватон
 Да излъжеш мозъка (ВИДЕО)

Да излъжеш мозъка (ВИДЕО)

Сподели в

Чували ли сте за експеримента с гумената ръка? За него са нужни гумена ръка, парче картон и две малки четки. Поставя се изкуствената ръка пред доброволец, а той скрива своята зад картона. С четките се правят идентични движения върху истинската и фалшивата ръка. Доброволецът трябва да гледа фалшивата ръка за известно време, докато илюзията навлезе в съзнанието му. Идеята е да почувства фалшивата ръка като част от него, сякаш това е истинската му ръка.

An external file that holds a picture, illustration, etc. Object name is nihms6183f1.jpg

Илюзията е разработена преди около 10 години от психолози в Пенсилвания. Така те откриват, че могат да убедят хората, че гумената ръка е тяхна собствена. Сега известната “илюзия на гумената ръка” не е само умопомрачителен парти трик, но е и изключително важна, за да се разбере как зрението, докосването и “собствеността” – чувството за позициониране на тялото – се съчетават, за да създадат убедително чувство за собственост на тялото , една от основите на самосъзнанието.

Изследователите смятат, че това може да помогне много на пациентите, чието чувство за собственост върху тялото е изчезнало след инсулт или други причини за увреждане на мозъка.
Проведени са куп проучвания, от различни учени по цял свят и е установено, че действително мозъкът си създава тази илюзия, че изкуствената ръка е част от тялото, на което “служи”. Човек започва да я чувства и ако бъде наранена, дори изпитва болка.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *