Партньор на Проватон
 Кава-кава – полезна или вредна?

Кава-кава – полезна или вредна?

Сподели в

Кава-кава е малко растение, което идва от южните острови в Тихия океан. Използва се от местните за успокояване на нервната система. От корените и стъблата правят чай, течни екстракти за храни и напитки, както и хапчета, като добавки.
Консумирането на това растение успокоява тревожността. Трябва да се внимава с количеството, защото приема на по-големи дози може да доведе до еуфория и леко двигателно увреждане. Затова е добре преди приема на хранителна добавка съдържаща кава-кава, да се консултирате със специалист. Препоръчително е за хора с диагностицирани тревожни състояния.

За разлика от други успокоителни, кава-кава не води до пристрастяване, а върши същата работа, дори по-добре и по-щадящо за организма. Освен успокояване на тревожни състояния, билката се използва и при безсъние. Спомага за здрав и спокоен сън, а след като се събудите, се чувствате отпочинали и енергични. Освен като природен антидепресант, кава-кава има и диуретични свойства. Влияе много добре върху отделителната система при възникнали възпаления, както и облекчава менструални болки при жените.

Задължително е да се внимава с количеството, което се приема, тъй като по-големите количества от билката, могат да доведат до увреждане на черния дроб и дори до фатален край.
През 2010г. FDA отбелязва, че употребата на кава-кава е свързана с най-малко 25 случая на чернодробна токсичност в различни страни, включително хепатит, цироза и чернодробна недостатъчност, което води до забрана на употребата и разпространяването й в някои страни.
Абсолютно забранено е употребата и с алкохол.

Ка́трин Арейби 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *