
Интересни факти за малките плодчета касис
Касисът, познат още като “черно френско грозде”, расте на храсти. Малките, кръгли плодчета растат на гроздове, затова и го оприличават на грозде. Вкусът им е сладко-кисел, а ползите за здравето са безбройни.
До 2003г. в САЩ са наричали касиса “забранен плод”, поради липса на информация за него. Американците смятали, че храстът може да е разпространител на болест – “ръжда на белия бор”. За разлика от американците, Великобритания е била наясно за богатствата, които се крият в малките гроздчета. В Кралството касисът е бил широко разпространен. Дори има сведения за това, че през Втората световна война, на британските войници всеки ден им било давано касис, за да може да им се подобри зрението.
Касисът е полезен не само за зрението. Голямото количество витамин С, което съдържа този плод, действа като мощен антиоксидант, който възпрепядства всякакъв вид възпаление. Чрез консумацията на сладко-киселия плод, можем да си набавим 300% над дневната доза, от него.
Освен това съдържа витамин В1, В5, В6, които са необходими за подобряване на метаболизма и правилното му функциониране. Не свършваме до тук. Желязото е много важен минерал. Можем да си набавим 20% от дневната препоръчителна стойност чрез касис. Както и магнезий, калий, манган, мед, фосфор за оптимално функциониране на клетките, тъканите и органите. Антоцианините правят “черното френско грозде” уникален антиоксидант. Съдържанието на бета-каротин, зеаксантин и криптоксантин предпазват от заболявания на нерванатта система, борят се с възпаления и забавят процеса на стареене.
Казах ви, безброй са!
Проучвания показват, че касисът дори може да изиграе важна роля в превенцията на Алцхаймер, профилактика и лечение на артрит, подагра и чернодробни проблеми. Също така намалява проблемите при менопауза, болезнена менструация и предменструален синдром.
Като добавим към всички ползи за здравето това, че можем да си го хапваме с удоволствие… В сладкиши, сокчета, месо и риба дори. За финал – една лесна рецепта за Пай с касис:
- бутер тесто – 500 г
- касис – 1 кг
- захар – 250 г
- сметана – 200 г
- пудра захар – 2 с.л.
Начин на приготвяне
Една чаша вода се кипва със захарта и се вари на бавен огън 12 минути. Касисът се почиства и се слага в тенджерка или купа. Залива се със захарния сироп.
Тестото се разточва и се разделя на две части. Едната част от тестото се слага в тава, напръскана със студена вода. Върху тестото се слага касисът заедно със сиропа. Покрива се с останалото тесто.
В центъра се прави дупка с размера на голяма монета, за да излиза парата. Пече се 20-25 минути на 200 градуса. Сметаната се разбива с пудрата захар и паят се сервира с бита сметана.
Да ви е сладко!
Ка́трин Арейби