Партньор на Проватон
 Откриват музикалното „Варненско лято“

Откриват музикалното „Варненско лято“

Сподели в

Оперната прима Александрина Пендачанска ще открие 92-рото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято” на 24-ти юни от 20ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Сред гостите на фестивала ще бъдат още диригентът Пиеро Романо, симфоничният оркестър на БНР, с диригент Марк Кадин и солисти Теодосий Спасов, кавал, и Илиян Илиев, кларинет, оркестър East West със солист именитият цигулар Сергей Крилов, както и водещата българска джаз формация – Биг бендът на БНР, формацията „Драгостин Фолк Национал” и духовият квинтет „Пилекадоне“, варненският оркестър „Симфониета“, с диригент проф. Милко Коларов.

„Безкрайно съм щастлива, че съм във Варна. За мен е огромна чест да открия този фестивал. За последен път участвах във „Варненско лято“, заедно с майка ми Валери Попова през 1996 година, заяви на пресконференция днес Александрина Пендачанска. В срещата участваха още Людмил Ангелов, артистичен съветник, диригентът Пиер Романо, Десислава Георгиева – началник отдел „Фестивали и поректи“ в Община Варна и Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център /ТМПЦ/ – Варна.

Основната програма на фестивала от 24-ти юни до 5-ти юли ще включи не само обичайната класическа музика, но още и джаз, фолкор и музикален театър. В модула „Академия“ от 6-ти до 12-ти юли предстои емблематичният проект на проф. Минчо Минчев „Интегрално изпълнение на Бетовеновите сонати за пиано и цигулка“. За пръв път в България в три концертни вечери ще се изявят десетима цигулари и четирима пианисти, ще представят 10-те сонати за пиано и цигулка на Бетовен.

„Лаборатория Варна“ ще акцентира върху местни творци в съвместни проекти с международно утвърдени артисти. Струнен квартет „Добри Христов“, Трио „Стефан Цвайг”, с пианистката Сибила Константинова, са сред участниците в лабораторията, а големият концерт ще бъде на Балканския младежки оркестър.

От 29-ти юни до 9-ти август в модула „Опера, мюзикъл и балет на открито“ ще видим 5 премиери – мюзикълът „Маската на Зоро“, „Пепеляшка” от Росини, „Летящият холандец“ от Вагнер, операта „Джоконда“ от Понкиели, „Тоска“ от Пучини. В балетната програма е „Лебедово езеро“ от Чайковски.

Кросовър модулът „На границата с класиката“ от 10-ти до 12-ти август ще излезе на открито – в Летния театър, в Английския двор на Археологическия музей и на самия морски бряг – на сцена „Ментол“. Специално насочени към почитателите на джаза са концертите на Хилда Казасян с Варненската филхармония и на Антони Дончев джаз квинтет с Варненския камерен оркестър, с диригент Ганчо Ганчев. А от Испания за сцената край брега ще пристигне ансамбъл „Патакс“.

Завършващият модул на фестивала „Baroque“ – Ренесансова и Барокова музика, обещава през септември срещи с изтъкнати европейски ансамбли за старинна музика.

Повече инфоррмация на адрес: http://varnasummerfest.org/search_program_current_bg.php?page=event_search&esID=45

 

източник: live.varna.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *