Партньор на Проватон
 Защо виното е по-голямо удоволствие за жените

Защо виното е по-голямо удоволствие за жените

Сподели в

Виното е сред любимите алкохолни напитки, независимо от сезона. Разнообразието на пазара е все по-голямо и става все по-труднода се ориентираме на коя бутилка да заложим. Но, оказва се, този избор е по-лесен за представителките на нежния пол.

Редица фактори влияят на начина, по който възприемаме виното, както и на неговия вкус. Говорим дори за това дали сме се наспали прешната нощ, както и към кой пол принадлежим. Учени от университета на Йейл са се заели с този въпрос, разглеждайки го най-вече през призмата на гастрофизиката.

Това е сравнително нова наука, занимаваща се с нашето отношение към храните и напитките, както и факторите, които му влияят.

Снимка 363780

Когато говорим за вино, най-много внимание обръщаме не толкова на вкуса, колкото на аромата. Рецепторите в носа играят водеща роля за това как ще възприемем напитката. По тази причина и сомелиерите първо помирисват, преди да отпият.

Усещаме аромата на виното веднъж преди да сме отпили от него, а втори път – когато вече се намира в устната кухина. И точно тук е мястото да изведем разликата между начина, по който мъжете и жените възприемат виното.

Снимка 363764

Представителките на нежния пол имат много по-чувствително към различните вкусове, наситени в една храна или напитка, небце. Това помага да усетят в по-големи подробности цялата палитра от вкусове.

Същото важи и за ароматите, твърди гастрофизик от университета Оксфорд, цитиран от Daily Mail. Това се дължи на факта, че в женския мозък има почти двойно клетки и неврони, които отговарят за разпознаването на вкусове и ароматите, в сравнение с в мъжкия.

Тези разлики имат съществено значение не само днес, но и в древността. Жените успяват да различат и да си изберат здрави партньори благодарение на телесните им миризми.

Мъжете пък са облагодетелствани с по-добро улавяне на бързи движения наоколо, което им помага да ловуват.

Дамите в детеродна възраст се оказват най-чувствителни към всевъзможни миризми. И причината е много проста – за да могат по-успешно да предпазят детето си от различни заплахи.

Въпреки по-горните заключения, които ни слагат под общ знаменател на база пол, всички ние имаме характерни особености, що се отнася до обоняние. В носа ни се намират над 400 рецептора и сме генетично обременени те да бъдат по-чувствителни към някои аромати, а към други – никак.

Снимка 363783

Така например, може въобще да не усещаме миризма на ванилия или на прясно изпечен хляб, която се носи натрапчиво около нас. Но да можем да познаем всички аромати в чашата вино, което сме избрали за тази вечер.

Разбира се, това какво сме яли, преди да посегнем към виното, също оказва влияние върху начина, по който ще го възприемем. Затова и си има правила кои храни с какво вино се ядат.

Танините в червеното вино и протеините и мазнините в червеното месо си взаимодействат благоприятно на химично ниво, допълвайки взаимно вкуса си. А киселините в бялото вино играят ролята на лимон, който овкусява рибата.

Звуците и светлината около нас също влияят на начина, по който възприемаме не само виното, но и всички други вкусове и аромати. Колкото по-натрапчиви са те, толкова по-притъпено е обонянието и вкусовите рецептори.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *