Партньор на Проватон
 В сезона на плодовете-чудо: Каква е тайната на къпините и малините

В сезона на плодовете-чудо: Каква е тайната на къпините и малините

Сподели в

Наричат ги плодовете чудо и това изобщо не е случайно! Къпините, малините и боровинките са дарове на природата, които наистина ни носят здраве и красота. Доказват го куп изследвания, сред които и специалната скала за измерване на нивото на антиоксиданти – ORAC, създадена от националния здравен институт на САЩ. Според тази система къпините са в топ 10 на плодовете в света, които имат най-високо съдържание на антиоксиданти – факт, който малцина знаят.

И понеже сме в сезона на слънчевите и вкусни малини и къпини, днес решихме да ви разкажем малко повече за една приказна градина на границата между Тракийската низина и Средна гора. В нея през първите дни на пролетта ухае на цъфнали малини, а щом топлите лъчи на слънцето през юни огреят плодовете на къпините, в ефира се усещат нюансите на удоволствието – точно тези, които обожава Румен Беремски. Той е човек, който с усмивка споделя, че  e един от щастливците, които са успели да заключат директорския си кабинет в банката и да посветят времето си на нещо, в което виждат истински смисъл – да отглеждат вкусните плодове, които всички толкова обичаме.

Ако го попитате откога се занимава със своите плодови градини, той казва, че има опит от малко повече от 5 години. Засадил градините край село Кръстевич, защото осъзнал, че българският пазар има нужда от вкусни боровинки, къпини и малини. И не, тези, които Румeн отглежда, нямат нищо общо с дивите си побратими. Специалните сортове, култивирани години наред от вещи агрономи, днес могат да ни зарадват с вкусни, едри и полезни плодове, без да става въпрос за ГМО производство. Ако се чудите каква е разликата между дивата къпина и култивираната, най-добре е да си представите горска ягода и такава, която расте в градината на баба ви – е, има разлика и то голяма. И да, не става въпрос за генно-модифицирани плодове.

Историята, която стои зад всяко коренче Зад всяко едно коренче в градините на Румен Беремски стои история. И в нея се разказва за специални сортове (една част от коренчетата идват от Шотландия, друга от Нова Зеландия или Великобритания), много грижи и денонощна работа. Дали това е тайната на успеха? Румен смята, че най-важното в неговия бизнес е фактът, че вижда смисъл да се занимава с това, което прави. Защото да произвеждаш вкусни и полезни плодове е мисия, която макар да не е лесна, е достойна за уважение.

източник: woman.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *