Партньор на Проватон
 Фонд „Култура“ разпредели над 500 хил. лева между 68 проекта

Фонд „Култура“ разпредели над 500 хил. лева между 68 проекта

Сподели в
Около 1/5 от средствата е определено да отидат за провеждането на 28-то издание на Международния балетен конкурс

Общо 68 са одобрените проекти на сдружения и организации, които ще получат финансиране на втората сесия на Фонд „Култура“, разпределящ общински средства, съобщава Moreto.net. За реализирането на фестивали, концерти, издаването на книги и други дейности през второто полугодие са разпределени малко над 540 хил. лева.

Победителите са избрани сред общо 129 кандидати, надяващи се да получат обща парична помощ от над 2 млн. лева. След оценка за финансиране са допуснати малко повече от половината, подали документи. Голяма част от тях далеч няма да получат първоначално заявената сума.

Около 1/5 от средствата, които осигурява Фондът за втората сесия, е определено да отидат за провеждането на 28-то издание на Международния балетен конкурс. Финансирането му е със 110 хил. лева. Най-скромни средства отиват за участието на братя Мартин и Александър Зайранови на междурнароден конкурс за цигулари във Виена, както и в международна лятна академия в същия град. Общината ще даде общо 1180 лева.

Средства ще получат фестивали за анимация, кино, компютърно изкуство, фотография, музика и други.

От списъка с одобрени проекти става ясно, че и тази година жителите и гостите на града ще се радват на инициативата „Лятно кино в квартала“. Финансовото подпомагане от местната управа е 15 хил. лева. За Международния фестивал на хвърчилата ще бъдат дадени 2000 лева.

Прави впечатление, че не малко средства са разпределени за оформянето на различни книжни издания. В тази връзка 6 хил. лева са отпуснати за представителен каталог „Изкуството на Дария Василянска“, а за каталог на варненските художници- 5500 лева. Сумата от 7 хил. лева ще отиде за книга по повод 50-годишния юбилей на ДКС.

За симфонични концерти край пеещия фонтан са отпуснати 15 хил. лева. Със същата сума ще бъдат подпомогнати и снимки във Варна на нов български филм с работно заглавие „Ритъмът на сърцето“.

Фондът ще даде 5 хил. лева за изготвянето на екстериорен и интериорен дизайн за нова визия на бившето кино „Първи май“ в Аспарухово. С толкова ще се финансира и изготвянето на релефна карта на Морска градина-Варна.

За провеждането на фестивала „Златна роза“ са отпуснати 14 хил. лева при първоначално заявени от организаторите 110 хил. лева. За „Любовта е лудост“ са определени 28 хил. лева при искани 100 хил. лева.

На първа сесия на Фонда бяха одобрени общо 56 проекта и финансирани с 477 333 лева.

 

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *