Партньор на Проватон
 Умира ли се от разбито сърце?

Умира ли се от разбито сърце?

Сподели в

Как си визуализирате разбитото сърце? Нарисувано сърце с назъбена линия посредата. А кога определяме сърцето си за разбито… Най-често, когато преживеем любовна драма. Разбитото сърце не е просто нарицателно за голяма мъка. Истински разбитото сърце всъщност може да доведе до сериозни здравословни последици. Установени са връзки между депресията, психичното здраве и сърдечните заболявания.

Синдромът на разбитото сърце, наричан още стрес-индуцирана кардиомиопатия, може да ви “удари” дори, когато сте напълно здрави.

Не е учудващо, че жените са по-склонни да преживеят внезапната, силна болка в гръдния кош, когато сърцето се “разчупва. Това може да бъде причинено от емоционално стресиращо събитие, причина, за което може да е смърт на близък, развод, раздяла, предателство. За съжаление, възможно е да се случи след добър шок.

И така, на въпроса “Умира ли се от разбито сърце?”, кратко може да отговорим с “Да”. От директните токсични ефекти на адреналина в тежко стресово състояние, до психическите симптоми и усещания на “разбито сърце”. Оказва се, че умът и сърцето са наистина тясно свързани.

Резултат с изображение за broken heart
Добре де, това “Да” може би прозвуча твърде стресиращо. Но така или иначе “разбитото сърце” никак не е от полза за здравето. Цялата тази борба на организма да се “опълчи” срещу “нападението” на хормони и реакции на нервната система, които неблагоприятстват за здравето, може действително да натовари сърцето. За съжаление не можем да избегнем трудните моменти. Но има начини да ги приемем по-лесно.

 

При “разбито сърце” част от сърцето временно се разширява и не се изпомпва добре. Често симптомите се бъркат със сърдечен удар, тъй като са доста сходни, но за разлика от инфаркта, “разбитото сърце” няма блокирани сърдечни артерии. За щастие “разбитото сърце” се лекува. Повечето хора, които го преживяват, се възтановяват напълно до седмица, а рискът да се случи отново е нисък.

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *