Партньор на Проватон
 Кметът Иван Портних участва в дискусия за пътната безопасност

Кметът Иван Портних участва в дискусия за пътната безопасност

Сподели в

Дискусия на тема „Безопасността на пътя – добри практики в ЕС и предизвикателства пред националното законодателство”, бе проведена днес във Варна. Организатор на събитието бе евродепутатът Емил Радев, съвместно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов. В срещата участваха кметът на Варна Иван Портних, зам.-министърът на транспорта Ангел Попов, комисар Бойко Рановски – началник-отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”, комисар Даниел Пашов, директор на ОД на МВР – Варна, Тодор Иванов, зам.-кмет на Община Варна, представители на съдебната власт, на неправителствения сектор, народни представители.

В качеството си на председател на работната група, която подготви законодателни промени, свързани с движението по пътищата, Красимир Ципов представи накратко предложения пакет от три законопроекта – Закон за движението по пътищата, Закон за пътните превозни средства и Закон за водачите на моторни превозни средства. Той допълни, че целта на разговорите е да бъдат чути позицията на всички заинтересовани страни, като до момента са събрани над 400 страници с предложения. Очаква се нормативните актове да влязат в парламента през есента.

Кметът Иван Портних поздрави участниците в срещата. „Темата за пътната безопасност е изключително важна и трябва да бъде непрекъснато във фокуса на обществения диалог, затова приветствам предприетите законодателни инициативи. Надявам се да бъдат полезни за всички участници в движението“, каза той. Кметът припомни, че Община Варна работи по редица проекти, свързани с облекчаване на трафика в града – реализират се големи инфраструктурни обекти, които имат за цел да изведат движението от центъра, да създават възможности за по-бърз и лесен достъп до курортите и кварталите в града. Работи се и по въвеждането на синята зона, която трябва да реши проблема с паркирането в центъра и да освободи тротоарите от автомобили. „Важно е да отбележа, че целогодишно работим по превенцията и обучаването на младите хора по теми, свързани с безопасността на пътя. Там наши партньори са детските градини, училищата, университетите, Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР“, допълни Иван Портних.

Емил Радев представи предварителни статистически данни за пътната безопасност за 2017 г. на ЕК. „Те показват за втора поредна година намаляване с около 2% на броя на смъртните случаи на пътя. Въпреки че тази тенденция е обнадеждаваща, черните цифри са все още много стряскащи. През 2017 година 25 300 души са изгубили живота. Въпреки че това са с 300 души по-малко, отколкото през 2016 г., и с 6200 души по-малко отколкото през 2010 г., постигането на целта на ЕС за намаляване на половина на смъртните случаи между 2010 и 2020 г. е все още далеч“, каза той. По думите му европейските пътища са най-безопасните в света със средно 49 смъртни случая на 1 000 000 жители през 2017 г. В рамките на ЕС този брой е най-нисък, в Швеция – 25 смъртни случая за милион жители, Великобритания – 27, Холандия – 31 и Дания – 32 случая. България и Румъния отново са в дъното на класацията, съответно с 96 и 98 смъртни случая на милион жители.

„Всичко това налага необходимостта от повече усилия от страна на всички заинтересовани лица за повишаване безопасността на пътя. Последна крачка в тази посока бе предприета миналия месец, когато ЕК представи пакет от мерки „Европа в движение“ – обща рамка на пътната безопасност за периода 2021 – 2030 г., придружена от план за действие и конкретни мерки за безопасни пътища, чиито детайли ще бъдат доуточнени с помощта на държавите членки в средата на следващата година“, каза Емил Радев. „От месец март тази година в Европа влезе в сила законодателство за електронното повикване в автомобилите (e-call), което автоматично информира спешните центрове в случай на сериозен инцидент на пътя и дава точна локация на превозното средство. Тази система вече е задължителна за леките коли и лекотоварните автомобили. Първите коли, снабдени с нея, ще са на пътя още тази година. Така времето за реакция при спешни случаи ще бъде намалено с до 40% в градските региони и до 50% в извънградски“, допълни евродепутатът.

 

източник: live.varna.bg/

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *