Партньор на Проватон
 Начина, по който пиеш сутрешното си кафе, може да крие сериозна опасност за здравето ти

Начина, по който пиеш сутрешното си кафе, може да крие сериозна опасност за здравето ти

Сподели в

Сигурно пиете сутрин кафе на работа. В пластмасова чашка ли го пиете? А разбърквате ли захарта в него с пластмасова бъркалка?
През последните години употребата на пластмаси е особено критикувана за многото проблеми, които може да предизвика. Разбира се, трябва да ограничаваме употребата на пластмаси във всички области на нашия живот, но когато става дума за храна, използването на пластмаса за съхранение или готвене е сериозна опасност и може да има дълбоки негативни ефекти върху здравето.

Image result for hot coffee in plastic cup
Някои химикали в пластмасата, като Бисфенол А често се добавят, за да я направят по-трайна. Някога се е давал на животни като крави и пилета, за да наддават тегло преди клането. Известно за Бисфелон А е, че нарушава хормоните и може да имитира ефекта на естроген в тялото, което води до наддаване на тегло и хормонален дисбаланс.

Image result for hot coffee in plastic cup
Днес Бисфенол А е промишлен химикал, използван при производството на пластмасови изделия, сред които детски бутилки, играчки, опаковки за храни и напитки. Според резултатите от различни изследвания Бисфенол А е отговорен за заболявания на сърцето, черния дроб, диабет, неправилно развитие на мозъка и хормоналната система при децата.

Начините, по които пластмасата вреди на здравето, са много. Добре е употребата й да се намали до минимум. Затова редовната консумация на сутрешното кафе в пластмасова чашка, може да бъде изключително опасно за здравето. И не само кафето, а и всякакъв вид горещи напитки. Относно бъркалките, сигурно сте забелязали как омекват докато разбърквате кафето. Топлината, разгражда пластмасата на невидими от човешко око токсични вещества.

Image result for termo metal cup

В тази връзка има толкова модерни термо-чаши, които запазват топлината на напитката през целия ден и не пречат на здравето.

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *