Партньор на Проватон
 Защо оставаш при него?

Защо оставаш при него?

Сподели в

Колко от вас биха си признали, че са посягали на жена? Никой? Тези които вдигат ръка срещу жена са страхливци, заслужаващи да бъдат подигравани за това. Това е причината никой да не си признава. Защото въпросните насилници знаят, че това е неправилно и с всеки удар, който нанасят на нежния пол, изтриват все повече същността си на мъж.

Много се оправдават с нетрезво състояние или провокация от страна на жената, но каквото и извинение да измислят, не струва.
Насилниците биват привличани към хора, които вече се чувстват безсилни в други аспекти на живота си. Тези хора не са сигурни в собствената си стойност и не мислят за техните си нужди. Насилниците изграждат самочувствието на жертвата, преди да въведат злоупотребата. Много от тях са били жертви на домашно насилие като деца или са израснали с родители, които са ги насилвали. Това са видели, така са пораснали, това е техният модел за подръжание, няма как да е нещо различно.

Image result for domestic victim verbal
Всъщност насилниците се чувстват безсилни. Всички те искат да имат власт над жертвата си. Искат да докажат доминантността си. Несигурни и недоверчиви са, затова и често ревнуват. Искат да имат контрол и затова “мачкат” вербално. Твърде вероятно е да проявяват жестокост към деца или животни. Свръхчувствителни са и реагират агресивно.

А сега, колко от вас жени биха споделили, че са били физически наранявани от мъж? Със сигурност много малко. За съжаление безброй са смъртните случаи след побой вкъщи. А защо не си тръгват преди да се стигне до фатален край? В такъв случай, често се срещат коментари от типа на “Сама си е виновна щом стои при него!”.

Не, не са глупави и не са мазохистки. Те просто не са в състояние да мислят трезво и да взимат рационални решения. Освен физическо, те страдат и от психическо насилие. Дори и да притежават финансова възможност и подкрепата на близки хора, за да напуснат, те някак си извратено се чувстват задължени да останат при насилника си. Това е синдромът на жертвата. Те винаги намират оправдания за унижението и болката, които търпят и дори се самообвиняват.
Решенията, които взимат тези жени, може и да изглеждат като пълна лудост на някой, който не е бил малтретиран. Въпреки, че я е бутнал по стълбите, заплашил е живота й с оръжие, пребил я е като куче и я е унижил по какви ли не извратени начини, тя винаги намира начин да го оправдае.

Image result for she kiss his legs
Тези жени не се чувстват като жертви. Напротив, те смятат, че са силни личности, влюбени в човек със сериозен проблем. Те остават с идеята да му помогнат да се справи с проблема си. Смятат, че могат да го променят.

Има още много причини, поради които жертвите остават в една връзка. Статистиката показва, че жертвите на насилие претърпяват средно до седем атаки. Доминиращата причина е зависимостта: Контролът от страна на насилника, срамът от насилието, а и нефункционалният характер на връзката намалява самочувствието и доверието на жертвата и често кара жертвата да се оттегли от приятели и семейство, създавайки още повече страх и зависимост от насилника. Самото насилие се преживява като емоционално отхвърляне с опасността от изоставяне. Това предизвиква чувство на срам и страх, които след това се облекчават по време на фазата на медения месец. След това жертвите се надяват, че насилника ще се промени. В края на краищата има добри времена между епизодите на злоупотреба. Има причини, поради които човек обича или някога е обичал насилника, а често тази причина са деца.

Image result for mother with her children sad
Ако сте жертва на насилие, чувствате се засрамен. Вие сте били унижени и вашето самочувствие и увереност са били подкопани. Скривате случаите на агресия към вас от близки до вас хора, често за да защитите репутацията на насилника и поради собствения си срам. Насилникът използва тактики, за да ви изолира от приятели и близки, като ги критикува и прави забележки, предназначени да ви принудят да се оттеглите. Ти си или с него, или срещу него. Това е предназначено да увеличи контрола върху вас и зависимостта ви от него.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *