Партньор на Проватон
 Защо огладняваме след тренировка и как да предотвратим преяждането?

Защо огладняваме след тренировка и как да предотвратим преяждането?

Сподели в

Чувствате ли се гладни след тренировка? Нормално. Редовните тренировки засилват метаболизма, съответно и глада. Това обаче не трябва да служи за оправдание и преяждане след тренировка. Много се чувстват като, че ли са изгорили много калории и решават да се възнаградят за добре свършената работа с нещо абсолютно противопоказно за добрата форма, от типа на сладодел, бургер с картофки и т.н.

Ето как да предотвратите двойното натрупване на калории, след изгарянето им в залата:

1. Помислете отново за калориите, които изгорихте

Изследванията показват, че обикновено подценяваме калориите, консумирани чрез храната, и надценяваме броя на изгорените от упражненията калории. Останете реалисти, когато става дума за избора на храни след тренировка.

2. Задайте си най-важния въпрос

След всяка тренировка си задайте въпроса: “Наистина ли съм гладен?” Ако не можете да отговорите на този въпрос с определена “да”, може би сте забравили да пиете достатъчно вода по време на вашата тренировка.
Често бъркаме усещанията за глад за жажда. Така че, преди да си хапнете едно хууубаво, изпийте чаша вода и се попитайте отново златния въпрос.
Ако след това коремът ви все още къркори, почерпете го с ядки или йогурт.

Image result for yogurth

3. Яжте редовно

Ако изпитвате сериозен върколашки глад след тренировка, твърде вероятно е, защото не хапвате редовно през останалото време. Редовното хранене поддържа нивата на кръвната захар. Така има малка опасност от преяждане и колко често трябва да ядете, зависи изцяло от вас.

4. Променете времето за тренировка

Ако след всичко все пак изпитвате силен глад след тренировка, уверете се, че не тренирате точно преди едно от главните хранения.
Няма значение дали предпочитате да тренирате преди закуска, обяд или вечеря, интелигентното планиране ви дава възможност да презаредите енергийните си магазини със здравословно хранене.

Image result for couple eat junk food

5. Не тренирайте, за да ядете

Често се случва тренировката да се върти изцяло от силата на мисълта за сладка награда след това. Затова и често идва мъчението с тренировки, които не ни харесват – да печелим калории, с които ще се наградим след това.
Запомнете: Упражненията трябва да бъдат награда за тялото, а не храната!

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *