Партньор на Проватон
 Вода с щипка куркума сутрин

Вода с щипка куркума сутрин

Сподели в

Знаете за ползите от чаша топла вода на гладен стомах – пречиства организма от токсини и измива храносмилателната система, подобрява метаболизма, има и ползи за красотата. Ако добавите само една щипка куркума във водата, мощта на подправката е най-доброто рещение за дългострочното ви здраве. Вярно, куркумата не е особено любима на вкусовите ни рецептори… даже изобщо! Вече дори сигурно сте се отказали да опитате този сутрешен прием на “здраве”, само при мисълта за вкуса, но ако прочетете ползите, които ще изредим по-долу, със сигурност ще се замислите сериозно – дали да не опитате.

Image result for turmeric water
Подобрява храносмилането
Куркумата насърчава жлъчния мехур да произвежда жлъчни и други храносмилателни ензими, които помагат за правилното храносмилане. Когато започнете деня си с вода и куркума, настройвате храносмилателната система за остатъка от деня на режим “смилане на храната правилно”.

Незабавно засилва имунната система
Ендотоксините в куркумата повишават имунната система и намаляват риска от настинки, грипни или други инфекции. Пиенето на вода с куркума редовно, особено през зимните месеци определено е препоръчително да се помогне за защита срещу вирусите, които са широко разпространени в по-студените месеци.

Намалява възпалението
Вода+куркума спира възпаления от различен характер. Това предотвратява увреждането на ставните тъкани, което пък предотвратява или облекчава ставните болки и артритите. Така, че за хората с артрит, топла чаша вода с куркума е блестящо начало на деня.

Image result for turmeric water
Поддържа сърцето здраво
Куркумата е свързана с ниски нива на холестерол и предотвратяване на атеросклероза, което представлява натрупване на плаки в артериите, което може да доведе до сърдечен удар. Куркумата също може да помогне за предпазване от образуване на кръвни съсиреци по артериални стени.

Предпазва мозъчните клетки
Учени установяват, че куркуминът, открит в куркумата, противодейства на симптомите на болестта на Алцхаймер, като блокира образуването на бета-амилоид, протеиновата субстанция, за която се смята, че причинява загуба на клетки и тъкани. В допълнение, куркумата също така намалява възпалението на нервните тъкани.

Балансира нивата на захарта в тялото
Куркумата помага на организма да обработва правилно захарите, което предотвратява високите пикове на кръвната захар. Това свойство на куркумата е много полезно за хората с диабет.

Image result for turmeric

Освен ползите за здравето, куркумата може да бъде изключително полезна и за поддържането на красивия и свеж външен вид, като:
Помага в загубата на тегло
Пиенето на куркума във вода предотвратява натрупването на мазнини в тялото. Това е много полезно за процеса на отслабване. Установено е, че куркуминът в куркумата предотвратява натрупването на мазнини.

Подобрява здравето кожата
Куркумата има много предимства за кожата. Тя е естествен пречиствател на кръвта, като премахва токсините. Има антиоксидантно свойство, което предпазва кожата от увреждане на свободните радикали и помага за озаряването на кожата, като изравнява тена.

 

Káтрин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *